Music lessons for Kids

Jouri2 MODURI DE A EXPLICA NOTELE MUSICALE

Blog

2 MODURI DE A EXPLICA NOTELE MUSICALE

Cum sa explic notele muzicale și portativul? Atunci când am început să predau muzica piticilor, m-am întrebat care ar fi metoda cea mai utilă pentru a explica conceptul notelor muzicale. 

Nu aveam altă experiență, în afară de cea personală – de atunci când am pornit eu pe drumul muzicii.

Școala mă pregătise să predau instrumente de percuție copiilor de la opt ani în sus, dar  nu mi-aș fi imaginat niciodată că într-o zi voi lucra cu copii atât de mici (de la 2 la 6 ani).

 Într-o zi, voi povesti și cum am ajuns în această situație, între timp, dacă  voi credeți ca acela ar fi un articol pe care l-ați citi, lăsați-mi un mesaj aici pe site sau pe oricare alt cont (link Facebook, Instagram,Youtube).

 Poate sunteți și voi într-o situație similară. Sper în acest caz, să vă ajut  cu articolul meu. 

Iată deci cele două metode, pe care le-am descoperit în acest răstimp:

CELE 7 NOTE CA O POEZIE

Cand eram eu la vârsta de 6-7 ani, se ofereau în cadrul școlii de stat cu profil muzical, cursuri de muzică preșcolare. Se cântau cântecele, și se învăța ordinea notelor muzicale, ca o poezie: Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si.. încă îmi amintesc cuburile colorate așezate deasupra tablei in clasa doamnei Schrodt, și fiindcă Do era cubul Roșu,  personajul pe care l-am creat în jurul acestei note, după 30 de ani, a rămas roșu. ( Dacă doriți sa știți mai multe despre cum am creat acest personaj, urmăriți acest articol). 

Practic erau două poezii, una cu ordinea crescătoare a notelor și una care se întorcea la Do. Studiind ceea ce se face în cursurile colegilor mei din America și Italia, am observat ca același mod de a prezenta notele e și acum foarte folosit, și pana și eu am urmat această metodă la începutul carierei mele. Ce am observat?

Copii nu Înțelegeau că fiecare notă este diferită, are un alt loc pe portativ și -cel mai important- o altă frecvență sonoră. Pentru ei continuă să reprezinte doar o ordine de diverse cuvinte, chiar dacă în ultimul timp s-au compus și inventat sute de poezii și cântece pe această temă, cu diferite gesturi și mișcări care sugerează diferența dintre notele muzicale.

NOTELE CA PERSONAJE, UNA CĂTE UNA

Astfel, am început un experiment cu un grup de prescolari, pentru care am compus un cântecel și am scris o mică povestioară pentru fiecare notă muzicală în parte. Fiecare personaj a fost conceput cu caracteristice  fizice  distincte și adaptate unor stări emoționale diferite. 

Aceste Însușiri din urmă vor ajuta și în dezvoltarea psihică ce ține de exprimarea si observarea emoțiilor în acest stadiu de dezvoltare psihologică emoțională a copilului. Astfel am prezentat notele muzicale pe rând, bineînțeles începând cu  ,,domnul Do’’.

Nu m-am mai întors la metoda clasică . Copii s-au îndrăgostit de personajele mele (note), învățând în același timp numele și poziția fiecăreia pe portativ, datorită textelor.

 M-am străduit să fac în așa fel încât fiecare cântec sa descrie atât povestea notelor, cât locul lor pe linii și în spații.

CE AM ALES?

Veți crede ca voi spune că am ales a doua metodă, cea în care prezint notele una câte una. 

Nu chiar. După părerea mea  problema nu e care dintre cele două e mai potrivită, ci CÂND e mai potrivită. 

Ar fi păcat să renunțăm la  toate cantecelele cu note muzicale în ordine, mai ales pentru motivul că multe dintre ele sunt foarte distractive, și plac foarte mult copiilor. Doar ca acestea fac parte dintr-o serie de lecții care vin DUPĂ  cele cu notele una câte una. 

Atunci când ne sunt clare numerele, atunci putem să ne jucăm cu ele. Atunci când ne sunt clare culorile, atunci le putem recunoaște și distinge în jurul nostru.

Atunci când avem o idee clară în ceea ce privește literele, putem să ne gândim la cuvinte, propoziții și fraze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Up

TODOR BIANCA FLAVIA

This site aims to do the impossible. To create a system where children take the first steps in learning music only through fun activities, falling in love at every step.

I magically transformed elements of music theory into characters, stories, games, songs, experiments, and exercises. This was my plan for turning the impossible into the possible. From my experience with children’s music classes, it works!

 

Social Share
H E L L O T H E R E